The Swilcan

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

 

CÉUD MÍLE FÁILTE
welkom bij The Swilcan Scottish Country Dance Group
sinds augustus 1980 te Utrecht


Schotland is  niet alleen het land van whisky en haggis, clans en tartans, glens en lochs, maar ook het land van highland games en doedelzak, Schotse muziek en Schotse dans.

Wie ooit in Schotland op vakantie was, hoort in gedachten nog steeds de meeslepende muziek die er om vraagt mee te dansen in het snelle ritme van reel en jig en het wat tragere tempo van de elegante strathspey.
Deze Schotse countrydansen zijn figuurdansen, voortgekomen uit de hofdansen die Mary Queen of Scots vanuit Frankrijk meegebracht heeft naar Schotland. Onder invloed van de Schotse omgeving zijn deze dansen hun eigen weg gegaan.

En nu zijn het dansen voor iedereen. Met de talloze Schotse emigranten is door de jaren heen de schotse dans over de gehele wereld verspreid.
Zodoende zijn overal ter wereld Schotse dansgroepen te vinden. Een schotse danser heeft op vakantie altijd een paar dansschoenen bij zich.
Nog steeds worden deze Schotse dansen graag gedanst op feesten en bruiloften.
En je hoeft geen Schot te zijn om het leuk te vinden.

De basisvorm is traditioneel: dansen in rijen van vier paren of in een vierkant. Met maar vijf basispassen en aantal dansfiguren is een oneindige variatie in danspatronen mogelijk.
Sommige dansen zijn al honderden jaren oud, en nog steeds worden er weer nieuwe dansen gemaakt.
Maar hoe kunstig ook de figuren gecombineerd worden, het is de muziek die de dans maakt. En de Schotse muziek heeft een grote rijkdom aan oude en nieuwe melodiëen.
Het is met recht een springlevende traditie.
 
The Swilcan is aangesloten bij de Royal Scottish Country Dance Society (RSCDS): een wereldwijde organisatie voor iedereen die geinteresseerd is in traditionele Schotse countrydans en muziek.

De naam THE SWILCAN is ontleend aan het riviertje dat dwars door de golfvelden stroomt van St. Andrews, een universiteitsstadje in Schotland.
Daar wordt in de zomermaanden ook de jaarlijkse SUMMERSCHOOL georganiseerd door de RSCDS: dansers overal vandaan ontmoeten elkaar in deze inspirerende omgeving waar iedereen het plezier kan beleven aan oude en vooral ook nieuwe Schotse dansen.
En waar (aankomende) dansleiders hun teachers certificaat kunnen behalen.
Er bestaat ook een Schotse dans genaamd “The Swilcan”.

__________________________________

“Dance Scottish”
for fun, fitness and friendship
all over the worldNunspeet weekend

NUNSPEET WEEKEND
     
2/3  February  2013    
Nunspeet
klik

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu